6. rész: Miért nem vagyok féltékeny?

A féltékenység a legrosszabb dolog, ami egy párkapcsolattal történhet – legyen bár valódi alapja vagy se. Egyetlen mondatban bebizonyítom, hogy a féltékenység teljesen értelmetlen!

Én sohasem voltam képes igazán féltékeny lenni amikor felfogtam: ha el akar hagyni, kár erőlködni a megtartásán, ha nem akar elhagyni, kár erőlködni a magadhoz kötözésén. Nyilván, volt olyan, hogy kikértem magamnak, amikor éreztem, hogy felborul egy kapcsolatom, mert én lapátolom bele az energiát, a másik fél pedig csak viszi vagy amikor úgy éreztem, nem esik jól, hogy mással foglalkoznak helyettem. De ezeket nem hisztivel, hanem kommunikációval lehet valóban megoldani. A féltékenység legrosszabb része azonban pont az, hogy nagyon gyakran te magad vagy a saját rossz érzésed okozója.

Az a nő sokkal szebb, mint én… / Az a férfi sokkal jóképőbb, mint én…

Az a nő sokkal okosabb, mint én… / Az a férfi sokkal gazdagabb, mint én…

Az a nő sokkal tapasztaltabb, mint én… / Az a férfi sokkal kifinomultabb, mint én…

Az a nő és az a férfi sokkal valamilyenebb, mert én nem vagyok elég jó magam szerint.

A leggyakrabban ez a féltékenység kiváltó oka. Lennél féltékeny egy csúnya, göthös, buta, csempeszobában felneveltetett öreg valakire? Legfeljebb kinevetnéd, ha a párodhoz közelítene és a párodat még inkább, ha fogadná a közeledését. Csak arra vagy féltékeny, akit bizonyos pontokon jobbnak, de legalábbis újabbnak, izgalmasabbnak, vetélytársnak érzel.

Féltékenység

Fotó: Dylan Coulter / Psychology Today

Térjünk vissza az előző fejezethez: a párod elkötelezettségét nem az fogja megadni, mennyire vigyázol rá, hogy kire néz és milyen ügyesen tudod őt megóvni a nem felőled érkező ingerektől. Sőt… Az elkötelezettsége attól nő, ha jól érzi magát veled – és veled érzi magát a legjobban. Akkor viszont kin kell dolgozni ahhoz, hogy ne legyen se kedved se okod a féltékenységre? Igen, magadon.

Ha magabiztosnak, vonzónak és erősnek éreznéd magad, ha úgy éreznéd, te vagy a főnyeremény, miért is kéne aggódnod azért, hogy elhagynak-e? Ha  a párod nem a világ legjobb pasija/nője, minek vagy vele, miért nem azt keresed, akire ezt el tudod mondani? És ha te nem vagy az, minek maradna veled a világ legjobb pasija/nője?

A féltékenység elleni tabletta olyan, mint amit a hüvelygombára írnak fel: mindkét félnek egyszerre kell bevennie. Egyszerre kell éreztetned a másikkal, hogy mennyire csodálatosnak tartod és egyszerre kell saját magadat is olyan emberré tenned, aki képes magát csodálatosnak látni.

Ne a párodat büntesd, ha te magad erre képtelen vagy és a saját kisebbrendűségi érzésedet vetíted ki rá. Dolgozz meg vele! Kérd a segítségét! 

Ha meg valódi okod van rá, ha nem illetek össze, nincsen meg az elkötelezettség benne, hát hagyd el. Akár okkal, akár ok nélkül féltékenykedsz, vagy ezért vagy azért, de teljesen értelmetlen!

About The Author

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6. rész: Miért nem vagyok féltékeny?

Szerző: Ágoston László Olvasási idő: 2 min
Scroll to Top