7 lépés, amit meg kell tenned, ha nyitott kapcsolatot akartok

Egyszer egy fiatal srác a vonatállomáson egy idős bácsit pillantott meg a peronon. Fején ódivatú kalap, kezében virágcsokor. Egy idős néni szállt le nehézkesen, segítséggel a gyorsvonatról és a két öreg a maga lassan gyors tempójában rohant, hogy megöleljék egymást.

A fiú látta ezt a jelenetet és odaszólt neki, amint elhaladtak kézen fogva mellette: „Tetszenek tudni, én is a barátnőmet várom és nagyon boldog lennék, ha nekünk is ilyen boldog párkapcsolatot adna az Isten, amikor annyi idősek leszünk, mint maguk!” Az idős bácsi rámosolygott és azt mondta: „Fiam! Ezt nem az Isten adja! Neked kell érte megdolgoznotok!”

Mit jelent megdolgozni egy párkapcsolat sikeréért?

0. lépés: Érdemes-e egyáltalán?

Tudod, egyetlen feleségverő, erőszakos férfi sem pofonnal kezdte az ismerkedést. A dolgok mindig fokozatosan alakulnak ki – és éppen ezért nehéz tenni ellenük. Olyan, mint a rák: időben kell felismerni a bajt, hogy még gyógyítható legyen.

De van az a pont, ahol már nem szabad tovább energiát tenni egy nem működő kapcsolatba – és ezt tudni kell felismerni. Ki kell lépni a bántalmazó kapcsolatból – akár a férfi, akár nem kevésbé veszélyes módon a nő legyen bár a bántalmazó! Ne éltesd, ami nem éltet! De ha jól vagytok vagy még csak válságba kerültetek, ahonnét van visszaút… alább mutatok egy listát, amit ki kell pipálnotok.

1. lépés: Őszinteség

Tudtok őszinték lenni egymáshoz? Mármint tényleg őszinték. Vannak súlyos titkaitok, amelyek elválasztanak? Miért félsz ezeket elmondani? Miért akarnál valaki olyannal együtt élni, akivel ezeket nem tudod megbeszélni? Minden jó kapcsolat az őszinteségen alapszik, mert az őszinteség virága csak a bizalom termékeny földjéből sarjadhat ki.

Megdolgozni egy kapcsolatért nem könnyű, ellenben nagyon nehéz. Fejlődönötök kell egyenként is, ha azt akarjátok, hogy ketten együtt is fejlődni tudjatok! Bátorságot kell gyűjtenetek, hogy legszámoljatok a titkokkal, az el nem mondott fájdalmakkal, félelmekkel, sértettségekkel. Csak arra vigyázzatok, hogy mindig a megoldás, sohasem a másik hibáztatása legyen a cél!

2. lépés: Megbocsátás

Ha felfeditek a másik előtt a legvédettebb és legsérülékenyebb éneteket, fel kell készülnötök arra, hogy adjatok és kapjatok is megbocsátást. Nem élhetsz vissza a másik őszinteségével – és ez bizony a te felelősséged! Az is lehet, hogy ő nem fogja tudni könnyen, finoman és nem vádlón megfogalmazni, ami benne van. Az is lehet, hogy nem lesz könnyű végighallgatnod, amit mondanak neked. De muszáj, hogy ne az egód, az önérzeted, hanem a megoldás kerüljön előtérbe. Meg kell tudnotok gyógyítani egymást. Ezért vagytok együtt. Nem azért, hogy állandó védekezésre rendezkedjetek be egymással szemben!

3. lépés: Egymás vágyainak elismerése

Egy poliamóriáról szóló oldalon adódik, hogy egyből mások iránt érzett szexuális vágyakra gondolj ezen a ponton, de most mégsem (csak) erre gondolok. A te életed vele csak akkor lehet teljes és növekvő, ha az ő élete teljes és növekvő. Lehet, hogy több törődésre, érintésre vágyik – vagy éppen pont ellenkezőleg: több saját teret akar. Lehet, hogy több izgalmat szeretne, de az is lehet, hogy az intimitás kevés. Nem csak megemlíteni kell, hogy képesek legyetek ezt, de lejutni oda is, hogy mindkettőtök igényeinek, vágyainak legyen tere kibontakozni. Új, őszintébb és jobb programot kell adnotok a párkapcsolat számítógépének.

4. lépés: A megvalósítás

A fentiek mind semmit sem érnek, ha nem válnak a hétköznapjaitok részévé – és ha nem tudjátok mind a ketten megvalósítani ezeket. Tudnotok kell aktivizálni, tettekbe önteni mindezt, különben csak olyanná váltok, mint a politikus, aki a kampány során ígérget, de később csak halogatja a fejlesztéseket. Együtt kell haladnotok és segíteni – nem hibáztatni! – a másikat, ha lemarad. Közösen viselitek a terheket és osztoztok az örömökben – ezt jelenti a szövetség!

5. lépés: Az új játékok keresése

Minden kapcsolat elfárad előbb-utóbb. Egyszerűen meg- és kiismerjük egymást, rutinná válnak az esti szeretkezések és már nem mozgat meg a másik érzelmileg sem úgy, mint eddig. Ilyenkor jön az első sokk: ezek szerint langyos lábvíz lesz innentől az életem? Hiszen szeretem őt! És nem akarok mást… Működik a kapcsolatunk, csak… úgy elszürkültünk benne… Ilyenkor nem csak lehet, de kell is új időtöltéseket találni: próbáljátok ki a hegymászást, járjatok szörfözni vagy utazzatok el egy hétvégére valahova. Országon belül. Nem a csodálatos helyszín teszi csodálatossá az együtt töltött időtöket, hanem az, ahogyan készültök rá, ahogyan hozzá álltok.

6. lépés: A szabadság megadása

Ha a fentiek működnek, van őszinteség, bizalom, ismeritek egymást és segítitek egymás kiteljesedését, aktívan tesztek a kapcsolatotok sikeréért és megvannak a közösen átélt izgalmak is… akkor elengedhetitek a másik kezét! Ha a kapcsolatotok működik és erős alapokon áll, mitől félnétek? Milyen vihar lenne képes felborítani egy ilyen jól megépített hajót, aminek az együtt töltött idő és a kapcsolatba fektetett energia a mindeneknek ellenálló tőkesúlya? Akkor nincs értelme a féltékenységnek se barátra, se családra – se egy másik férfira vagy nőre.

Látod, ez már a harmadik fejezet és még egy szót sem szóltunk nyitott kapcsolatokról vagy poliamóriáról. Mert ez az alap. Ha a kapcsolat megmentéséért akartok új embereket bevonni, csak fájdalom és szenvedés vár rátok. De ha bíztok egymásban és a kapcsolatotokban, ha kiegyensúlyozottak vagytok egyenként és külön, egy sokkal teljesebb élet reményében olvashatjátok el a következő fejezetet!

About The Author

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 lépés, amit meg kell tenned, ha nyitott kapcsolatot akartok

Szerző: Ágoston László Olvasási idő: 5 min
Scroll to Top