Híres emberek nonmonogám kapcsolatai

Az alábbiakban ismert nem-monogám párokat és családokat mutatunk be. Csak azokat listáztuk ide, akik közös megegyezés alapján nyitották ki a kapcsolatukat és csak ilyen további javaslatokat fogadunk el.

Sok esetben nem lehet igazán tudni a körülményeket és azt, hogy milyen módon élték meg a nyitott kapcsolatukat - legtöbb esetben az is csodaszámba megy, hogy vállalták a nyilvánosság előtt életmódjukat.

Professor-Marston

A Marston-család

A Marston professzor és a Csodanők című hollywoodi produkció sikerével minden bizonnyal William Moulton Marston professzor és két partnere (Elizabeth Marston és Olive Byrne), lettek a világ legismertebb poliamor emberei. Martson harvardi pszichológusként megalkotta a hazugságvizsgáló egy korai prototípusát, de leginkább a Wonder Woman képregények kitalálójaként lett ismert. A hármójuk kapcsolatát feldolgozó filmről itt írtunk korábban.

will-smith

Will Smith és Jada Pinkett Smith

A hollywoody színész felesége - akivel 1997 óta él házasságban - nem rég hivatalosan is megerősítette, hogy kapcsolatuk nyitott. "Will azt csinál, amit jónak lát, ha utána tükörbe tud nézni, részemről is rendben van." (Update: azóta egy botrány kapcsán még nehezebbé vált a kapcsolat megítélése kívülről.)

roosevelt

Franklin és Eleanor Roosevelt

Az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöke, aki 1932-1945 között látta el feladatát, poliamorikus kapcsolatban élt feleségével és számos más, közrendű személlyel. (Forrás) Eleanorról pédául tudott, hogy a férje előtt is nyílt, szerelmi kapcsolatban volt többek közt testőrükkel, Earl Millerrel és Lorena "Hick" Hickok újságírónővel. A kapcsolatuk minőségéről ellentmondóak a források - de ez főleg egy olyan korban nem csoda, amikor az egész ország elől titkolta a Fehér Ház, hogy az elnök kerekesszékes.

brangelina

Angelina Jolie és Brad Pitt

A világ egykor volt leghíresebb sztárpárja, "Brangelina" is felvállaltan nyitott kapcsolatban élt. Mielőtt bárki is úgy gondolná, ők a tökéletes példa arra, hogy miért nem működhet egy nyitott kapcsolat, ide teszünk egy linket, ami bizonyítja, hogy nem a párkapcsolat formája, hanem Brad Pitt alkoholproblémái vezettek a váláshoz.

warren-buffet

Warren Buffett és két felesége

A történelem egyik legsikeresebb befektetőguruja, 2008-ban a világ leggazdagabb embere 1952-től felesége haláláig 52 évet élt nyitott házasságban Susan Thompsonnal és 1977-ben általa megismert partnerével Astrid Menks-szel, akit 2006-ban, két évvel felesége halála után el is vett.

A kapcsolatukat mindannyian bensőségesnek jellemezték, gyakran küldtek mindhármójuk által aláírt képeslapot barátaiknak.

scrodinger

Erwin Schrodinger szerelmi négyszöge

Legtöbben talán "a macskájáról" ismerik a Nobel-díjas kvantumfizikust, de ő az egyik leghíresebb poliamor is a történelemben. Feleségével, Anny Bertellel közösen szerették Hilde March-t, akinek a férje, a fizikus Arthur March, nem csak tudott a dologról, de Anny szeretője is volt. Ők hárman nevelték együtt Erwin és Hilde lányát, Ruth March-t. (A kép forrása)

bellucci

Monica Bellucci és Vincent Cassel

Az olasz színésznő - aki lassan harminc éve kerül fel minden valamire való "A világ legszebb női"-listára -, és francia férje nyitott házasságban éltek. Nyilatkozataik szerint kapcsolatuk a válás után is szeretetteljes.

Bertrand-russell

Bertrand Russell

A Nobel-díjas matematikus, filozófus és szociolgóus a "Házasság és erkölcs" című könyvében már 1929-ben megfogalmazta egy egyenlőségen, közös szabadságadáson, közös értékeken és teljes fizikai és érzelmi intimitáson alapuló nyitott kapcsolat igényét - azaz lefektette a poliamorikus filozófia alapjait. Saját bevallása szerint 1950-ben ezért a művéért kapta meg a Nobel-díjat. Maga is nyitott házasságban élt.

kinsey

Alfred Kinsey

A modern szex-kutatás megalapítója, akinek tudományos munkái megváltoztatták a huszadik század nyugati világ szexualitásról alkotott képét nyíltan poliamor volt és nyitott házasságban élt. Örökségét a róla elnevezett kutatóintézet viszi tovább.

beauvoir

Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir

A 20. századi francia filozófia és a korabeli feminizmus vezéralakja sohasem házasodott össze hivatalosan, de egy élethosszig tartó, poliamorikusnak mondható nyitott kapcsolatban éltek. De Beauvoir élete vége felé a kapcsolatukat nevezte meg élete legnagyobb sikerének.

Karlheinz Stockhausen

A XX. század egyik legnagyobb német zeneszerzőjének halálhírét két nő jelentette be egyszerre: Suzanne Stephens és Kathinka Pasveer, akik nem csak művészként, de nőként is Stockhausen társai voltak. (A kép forrása)

anais-nin

Anaïs Nin

"Fenntartom a jogot, hogy több embert szeressek egyszerre és hogy gyakran váltogassam a hercegem."

A kubai származású, franciaországi születésű amerikai írónőt gyakran idézik a felvilágosult szexualitás és az etikus non-monogámia úttörői közt. 1973-ban, a női szexualitás elfogadtatása terén nyújtott tevékenységéért díszdoktorrá avatták Philadelphiában, három évvel később pedig az év asszonyának választották.

Karl Barth

XII. Pius pápa "az Aquinói Szent Tamás óta élt legnagyobb teológusnak" nevezte Barthot - aki négy hosszú évtizeden keresztül élt egy "V-típusú" poliamor kapcsolatban feleségével, Nellyvel és Charlotte von Kirschbaummal.

Paul Bocuse

A történelem egyik, ha nem a leghíresebb szakácsa három Michelin-csillagot kapott és három nővel élt együtt. Bocuse nem csak, hogy nyíltan beszélt a két "szeretőjéről", de életnagyságú szobraik díszítették éttermét, amelyben feleségével, Raymonde-dal dolgozott.

Aldous Huxley

A Szép új világ és sok más nagysikerű könyv szerzője nyitott házasságban élt feleségével, Maria Nysszel. Kapcsolódásaik közül talán a Mary Hutchinsonnal, Clive Bel feleségével folytatott viszony a legjelentősebb.

Carl Jung

A svájci pszichiáter és pszichoanalitikus, a pszichoanalízis atyja, évtizedekig élt együtt feleségével Emmával és kedvesével, Toni Wolffal. Mindannyian szerették egymást.

nelson

Nelson admirális triádja

A trafalgari győző és Emma Hamilton kapcsolata koruk legnagyobb botránya volt. Hat évig tartott és Emma férje nem csak tudott róluk, de támogatta is a kapcsolatot. Még össze is költöztek Palermoban.

shelley

Percy Bysshe Shelley

Az angol költő, Shelley, kilenc évig (haláláig) élt triádban Mary Godwinnal és a Frankenstein-történetek kitalálójával, Claire Clairmont-nal. Később Marynek Lord Byronnal is volt egy afférja, de az már egy másik történet...

Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula

A színész pár 9 boldog évet töltött együtt nyitott kapcsolatban.

"Ez azért is volt, mert nem voltunk féltékenyek egymásra. Sem a pályán, sem a magánéletben.  Gyulával mindig tudtuk, hogy mikor van a másiknak valakije. Azt mondtuk, hogy amíg a legfontosabbak vagyunk egymásnak, addig ez nem számít. Mi nem szeretőt tartottunk, hanem futó kalandjaink voltak. Egy éjszaka, és kész. Aztán jött Voith Ági, és akkor megéreztem, hogy ez más. Gyula sem tagadta."

A pár és "szeretőik" azóta is kiváló kapcsolatot ápolnak egymással.

(A kép forrása)

Radnóti Miklós és felesége, Fanni

"Miklós Beck Judit (Fanni barátnője) iránti szerelmét nyíltan vállalta hitvese előtt, akár a saját lakásukra is felvitte a nőt. Attól sem tartott, hogy Judittal való levelezését a felesége megtalálja és elolvassa, hiszen nyílt volt a kapcsolat. Fanni valóban tudott róla. Naplójában megrendítő elfogadással nyilatkozik erről: <<Ha Miklósnak örömet okoz, örüljön!>>" (forrás)

A párhuzamos kapcsolat közben Radnóti, ha nem is konfliktusmentes, de érzelmileg végig szoros kapcsolatban maradt Gyarmati Fannival. (forrás)

(A kép forrása)

Péterfy Bori

"Én magam a hosszú kapcsolatban hiszek, de a monogámiában nem, és már azt is tudom, hogy a boldogságot nem adják ingyen." (forrás)

Az ATV-n Jakupcsek Gabriella műsorában, és a Borsnak adott interjújában szintén a nem monogám álláspontot képviselte. A megélés fomájáról nem nyilatkozott.

Scroll to Top