7 jel, hogy nem “rossz vagy a párkapcsolatokban”, hanem poliamor

poliamoria sziv

Mielőtt felfedeztem volna a poliamoriát, évekig azt hittem, hogy “nem vagyok jó a párkapcsolatokban”.

Ne értsetek félre: szeretek szeretni. Mindig is szerettem. Szeretek új emberekkel találkozni, mély kapcsolatot kialakítani velük, és minden tőlem telhetőt megtenni, hogy boldoggá tegyem azt, akivel épp vagyok. Elméletben kiváló barátnő vagyok. A gyakorlatban viszont felsültem minden alkalommal, amikor el kellett volna köteleződnöm valaki mellett.

Amikor együtt voltam valakivel, mindig szerettem volna elköteleződni mellette – ezt szívemből mondom –, de valami ebben az egészben mégsem klappolt. A kapcsolataimban nyugtalannak, feszültnek és fogolynak éreztem magam. Sehogy sem tudtam belenyugodni, hogy egy kielégítő párkapcsolat azt jelenti, hogy le kell mondanom minden más lehetséges szerelem ígéretéről.

És nem tudtam elviselni a gondolatot, hogy a páromat arra kérjem, változzon meg a kedvemért, ha úgy érzem, nem adja meg nekem, amire szükségem van.

Végül rátaláltam arra a párkapcsolati struktúrára, amit kerestem: poliamoriának hívják, és megegyezéses alapon nonmonogám párkapcsolatokat jelent.

Íme, néhány arra utaló jel, hogy talán te is poliamor vagy, nem pedig a párkapcsolatok nagy vesztese.

1. Szeretsz szeretni, de csapdában érzed magad a monogám párkapcsolatokban.

Imádod az érzést, hogy mély kapcsolatot alakíthatsz ki valakivel, és beleszerethetsz. Amikor azonban elköteleződésre kerülne a sor, valamilyen rémület fog el. Szeretnéd az időddel és a szereteteddel elhalmozni ezt az embert, de kiborít, hogy emiatt másokkal nem alakíthatsz ki ugyanilyen mély kapcsolatot. Belemenni egy párkapcsolatba mindig nyugtalanító és szorongató érzés a számodra, még akkor is, ha mélyen szereted azt, akivel együtt vagy.

2. Mindig is azt érezted, hogy képes vagy egyszerre több embert szeretni.

Nem hiszel benne, hogy ha egyvalakit szeretsz, az kizárja, hogy másvalakit (vagy másvalakiket) is szerethess! Teljes mértékben jelen vagy olyankor, amikor együtt vagy valakivel, és a másokkal való kapcsolatod ugyanakkor szemernyit sem von le abból, amilyen figyelemmel és szeretettel egy-egy partnered felé fordulsz.

3. A gondolat, hogy az egész életedet egyvalakivel kell leélned, súlyos szorongással tölt el.

Komolyan feltetted magadnak a kérdést – életed során nem egyszer –, hogy vajon képes leszel-e egyetlen ember mellett leélni az életedet. Nem arról van szó, hogy ne akarnál közös életet kiépíteni valakivel – csak nem akarod, hogy ez a párkapcsolatod megakadályozza, hogy más, hasonlóan szeretetteljes kapcsolatokat is kiépíthess.

Hiszel benne, hogy különböző emberektől különböző dolgokat tanulhatsz, és nem akarod, hogy egyetlen párkapcsolat (legyen az bármilyen kielégítő) elvágjon más kapcsolatok ígéretétől.

Ha tovább szeretnéd olvasni,
jelentkezz be vagy regisztálj ingyenesen!

(A cikk szerzője Valentina Rayas, és eredetileg a thoughtcatalog.com oldalon jelent meg.)

7 jel, hogy nem “rossz vagy a párkapcsolatokban”, hanem poliamor

Szerző: Ágoston László Olvasási idő: 4 min
Scroll to Top