A monogám párválasztás metaforája: a kukorica‑paradigma

Ezt a metaforát egy ismerősömtől hallottam, akinek pedig egy pap mesélte el. A mai napig elborzaszt, hogy mennyire igaz és egyben mennyire rossz az elgondolás. És talán bele sem gondolunk, hogy valóban e szerint élünk!

A párválasztás olyan, mintha át kéne kelnünk egy hatalmas kukoricamezőn és az lenne a cél, hogy a legnagyobb cső kukoricát találjuk meg. Viszont van egy fontos szabály: ha egy csőre azt gondoljuk, nem lesz már nála nagyobb és leszakítjuk, nem cserélhetjük ki később akkor sem, ha esetleg találunk mégis szebbet, nagyobbat.

Az emberek el is indulnak a mezőn és az elején, ha találnak egy kivételesen nagyszerű csövet, hajlamosak azt hinni, megtalálták a legjobbat. De nem merik leszakítani, mert tudják, hogy rengeteg van még hátra, túl sok még a lehetőség.

Aztán a tábla közepe felé két lehetőségük van: vagy tovább reménykednek a tökéletes megtalálásában, vagy lejebb adják az elvárásaikat, és ráveszik magukat a döntésre. Megfontolják, és kiválasztanak egyet, ami elég nagy ahhoz, hogy meg tudjanak vele elégedni, és leszakítják.

Akik tovább reménykednek, egyre idegesebben keresik a tökéletest, ahogyan kezdenek a tábla túlvégére érni és fogynak a lehetőségek. Egyre kétségbeesettebbek lesznek, és egy pont után akár a rosszabbal is beérik, de inkább leszakítanak valamit, csak ne kelljen üres kézzel hoppon maradniuk.

Akik pedig választottak, ha esetleg mégis találnak olyan csövet, amelyik vonzóbb, mint amit már leszakítottak, vagy megszegik a szabályokat vagy elégedetlenek lesznek a választásukkal.

Így érünk át mind a túloldalra.

A kukorica-paradigma a való életben

Mint az sokak számára bővebb kifejtés nélkül is egyértelmű lehet: a kukoricatábla az életünk során elénk kerülő lehetséges párokat szimbolizálja, a leszakított kukorica a házastársunk, és a kukoricatábla hossza egyenlő az életünk hosszával.

Ha monogámiában élnénk, a saját házasságomra vonatkoztatva leírom, ez hogyan hangzana.

Ha tovább szeretnéd olvasni,
jelentkezz be vagy regisztálj ingyenesen!

A monogám párválasztás metaforája: a kukorica‑paradigma

Szerző: Ágoston László Olvasási idő: 9 min
Scroll to Top