Swinger – ezt a cikket olvasd el, ha félsz belevágni!

Mi a legelterjedtebb szexuális fantázia? A kutatás szerint, amit Dr. Justin Lehmiller, amerikai szociálpszichológus, legutóbbi könyve írása során 4175 fő részvételével készített, az embek 89%-a álmodozik a többes szexről. De miért, hogy mégis viszonylag kevesen, mindössze 10-18 százalék próbálja ki a valóságban a többes szexet? Lehet, hogy rengetegen vannak, akik szeretnék, csak nem merik? Nekik szól most ez a cikk!

Ennek az írásnak elsősorban a swinger lesz a témája. A többes szex természetesen jelen van például a poliamoria világában is, de “legkönnyebben” és leggyakrabban azért mégis szexközpontú swinger kapcsolatokban fordul elő.

1. Mi lesz, ha kiderül? Mi lesz, ha a társkeresőn vagy egy swinger klubban találkozom egy ismerősömmel?

Legszívesebben annyival ütném el a kérdést: “hát, mi lenne”, de tisztában vagyok vele, hogy ennél sokkal képmutatóbb és álszentebb a világ – főleg Magyarországon. De ha jobban végiggondolod, pont ez adja számodra is a biztonságot, hiszen bárkivel is futsz össze egy társkeresőn vagy egy swinger klubban, neki pontosan ugyanannyi veszítenivalója lesz, ha kiderül.

Amint valaki meglát téged vagy titeket és megemlíti ezt másoknak, az első kérdés az lesz: “de te ezt honnan tudod”? Márpedig valószínűleg ő sem szeretné bevallani, hogy swinger klubban vagy swinger társkeresőn járt… legfeljebb lesz egy közös titkotok. Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy ez rossz fényt vetne rád: sokkal többen szimpatizálnak a swinger gondolatával, mint gondolnád.

Ezen túl persze érdemes beépíteni biztonsági megoldásokat, ha valamiért még mindig félnél: ne tölts fel magadról sehova olyan képet, ami kínos lehet, ha illetéktelen kezekbe kerül, ne írj magadról olyat a profilodra, amit nem látnál szívesen viszont bárhol, ne találkozzatok a munkahelyed közelében vagy forgalmas helyen, esetleg találj ki egy fedősztorit előre, amivel válaszolni tudsz egy kényelmetlen helyzetre.

Senkit nem lehet szégyenkezésre kényszeríteni, ha ő maga nem érzi szégyennek, amit tesz!

De a legegyszerűbb, ha kihúzod magad és elfogadod, hogy szinte mindenki vágyik arra, amire te is. Csak neked – a cikk végére érve – reméljük, lesz bátorságod megtenni is, amit mások nem!

2. “Swinger? Ezzel a testtel?” – amikor túl nagy vagy túl kicsi

Én személy szerint még nem találkoztam olyan emberrel, akinek elégedett lett volna, ne lett volna valami baja a testével. Még a keresztszálkásra gyúrt testépítőversenyzők is sokszor túl kicsinek érzik magukat – orvosi neve is van ennek a testképzavarnak: izomdiszmorfia. Hát akkor hogy ne lenne vele bajunk vele nekünk, hétköznapi embereknek?!

Azonban fontos tudnod, hogy két féle tulajdonságod lehet: az egyik, amiért tudsz tenni, a másik, amiért nem.

Amiért tudsz tenni – tegyél! Például már néhány hét diéta és testmozgás után is számottevően javulhat a kinézeted, az egészséged. Tónusba kerülnek az izmaid, leesik rólad a felesleges víz, és nagyobb önbizalommal vághatsz neki a kalandnak. Nem utolsó sorban teszel az egészségedért is.

Amiért nem tudsz tenni – fogadd el! Én például kopasz vagyok, és tisztában vagyok azzal, hogy sokak számára ez minden, csak nem vonzó. Viszont nem volt még olyan kutatás, kérdőívezés vagy fókuszcsoport, amely a női vonzalmat vizsgálva a haj mennyiségét az önbizalom nagysága elé helyezte volna. Meg kellett értenem, hogy igazából nem a hajam hiánya, hanem az emiatt kialakuló kisebbrendűségi érzés, a “nem kívánatosság” saját magamban táplált érzése az, ami igazán csökkenti a vonzerőmet.

“Voltam én már ugyanazzal a mérettel törpe és óriás is!”

És ne feledd: a legtöbb ilyen kérdés nem elfogadhatóság, hanem kompatibilitás kérdése! Például sok nő érzi úgy, hogy túl kicsi a melle – miközben sok férfi pont a kis melleket szereti, vagy a fenékhez képest nem tartja annyira fontosnak a melleket. Sok férfi – igazából zavarbaejtően sok! – érzi úgy, hogy túl kicsi a pénisze, és “fél, hogy meglátják”, hogy a nem tud majd vele teljesíteni. Én erre mindig azt szoktam mondani: voltam én már ugyanazzal a mérettel törpe és óriás is – hiszen a női nemi szerv sem egységes méretű.

Cserébe azt is meg kell értenünk, hogy nem mindenkivel illünk össze. Lesz, aki pont azokat a méretarányokat, testi adottságokat tartja vonzónak, amivel mi nem rendelkezünk. De ezen se megsértődni, se elszomordni nem szabad. Nem akarhat téged mindenki – nem vagy te Nutella!

(Forrás)

3. Mi lesz, ha a párom elhagy utána?

Szinte minden egyes az etikus nonmonogámiáról szóló cikkembe leírom: véletlenül se próbálj meg egy nem működő kapcsolatot nyitással “gyógyítani”. Nem kizárt, hogy sikerül, de 90% esélyt adok rá, hogy csak fájdalmakat és gondokat fog szülni.

A swinger azoknak a pároknak való, akik egyébként kiegyensúlyozottak, szeretik egymást, bíznak egymásban, akiknek működik a kapcsolatuk, de szeretnének új élményeket megélni.

Ha nem bízol a párodban, pláne, ha igazából csak miatta tennéd, te nem akarod – bele se menj! Először rakjatok rendet otthon, csak azután nyissátok ki az ajtót mások felé!

Ha viszont úgy érzitek, biztos alapokon áll a kapcsolatotok – nincsen félnivalótok igazán. Sokak tapasztalata, hogy egy jól működő kapcsolatnak viszont képes szárnyakat adni a swinger: egy korábbi kutatás szerint a swingerek boldogabbnak, izgalmasabbnak ítélik az életüket, egy ismert swinger írónő tapasztalata szerint pedig a swingerek házasságai is tartósabbak, mint a szigorú monogámiában élő párok esetében.

Ugyanazt tudom tanácsolni, mint bármelyik másik etikus nonmonogám kapcsolati forma esetében: kommunikáljatok egymással őszintén, ne menjetek bele olyanba, amiben nem vagytok biztosak, és figyeljetek oda egymásra! Ha pedig úgy érzed, bizonytalan vagy magadban, előtörnek a komplexusaid, mindig kérhetsz időt és segítséget. Mindenkinek az az érdeke, hogy minden résztvevő egyaránt jól érezze magát a swingerben.

Egyébként meg nem sok válás után hallottam még, hogy egy swinger klub meglátogatása lett volna a válóok

4. A swinger emberek visszataszítóak!

Nos, ez így, ebben a formában egészen biztosan nem igaz. A swinger közösség minden csak nem homogén: találsz benne idős, fiatal, magas, alacsony, fekete, szőke, vörös, kopasz… mindenféle tagokat. Vannak doktorival rendelkező kutatók és vannak építőmunkások, vannak jobb- és baloldaliak, vannak…. van mindenféle ember.

Jelenet a Swingerklub című filmből

Pontosan ennek következtében lesz sok, akit visszataszítónak fogsz találni – és lesznek sokan, akik hozzád nem fognak vonzódni. De a swinger legfontosabb alapszabálya könnyen és fájdalommentesen segít túllendülni ezen a problémán: a nem mindig nemet jelent – és meg sem kell indokolni.

Tanulj meg és merj nemet mondani, és nem lehet baj. Ráadásul nemet mondani egyáltalán nem szégyen! – ez egy olyan tanulság, ami sokat segíthet, ha a “civil” életedbe is átviszel.

“Tanulj meg és merj nemet mondani, és nem lehet baj. Ráadásul nemet mondani egyáltalán nem szégyen!”

De most gondolkodj fordítva: egy ekkora közösségben – legyél bármilyen válogatós is – egészen biztos, hogy fogsz találni olyan embert vagy párt, akivel “matcheltek”, akivel vonzónak tartjátok egymást. Lehet, hogy nem elsőre, lehet, hogy kell időt és energiát belefektetnetek, de a nagy számok törvénye garantálja a sikert.

Ha még nem próbáltad, ajánlom a Nonmono saját ingyenes etikus nonmonogám társkeresőjét, ahol kézzel válogatott, erősen moderált profilok között kezdhetitek el a keresést!

5. A swingert Erkölcsileg nem tartom elfogadhatónak

Természetesen mindneki úgy határozza meg a saját határait, ahogyan ő szeretné, de azért egy dologra engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet: nincsen olyan racionális reális érv, amely döntésképes felnőttek közös beleegyezésen és szabad akaraton alapuló, építő szándékú tevékenységét elítélhetőnek tudná lefesteni. Legtöbb esetben két erkölcsi viszonyítási alap marad: a “mit mondana a szomszéd” és a vallás.

“A szomszédnak való megfelelni vágyás nem biztos, hogy minden esetben helyes erkölcsiséget eredményez.”

A “mit mondana a szomszéd” kérdésével az első pontban részben már foglalkozunk, másrészt viszont érdekes kérdés, hogy mennyire kéne, hogy meghatározzon minket a társadalom ránk erőltetett “erkölcse”. Volt időszak, amikor a szomszéd azt “szólta meg”, aki zsidókat bújtatott, volt, amikor azt, aki nem tapsolt elég hangosan Rákosinak. A “szomszédnak”, azaz végső soron a társadalomnak való megfelelni vágyás nem biztos, hogy minden esetben helyes erkölcsiséget eredményez.

A vallás kérdésében általánosan csak annyit mondanék: a közös beleegyezésen alapuló és senkit hátrányosan nem érintő cselekedetek nem szoktak vallási törvényeket sem áthágni. Nem véletlenül foglalta össze Jézus is a törvény summáját így: Jézus így felelt: „Szeresd Uradat Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legfőbb: az első parancs. A második hasonló ehhez: szeresd felebarátodat, mint önmagadat. E két parancson függ az egész törvény és a próféták.” (Máté 22, 37-40) Nem látom be, hol menne a swinger ezzel szembe bármikor is…

6. Mi lesz, ha senki sem tart majd vonzónak?

Semmi. Pontosan semmi baj nem történik ez esetben. Ahogy fentebb is írtam, nem kell magad rosszul érezned azért, mert éppen nem voltál kompatibilis azokkal az emberekkel, akik éppen akkor ott voltak. Ez nem szégyen. Ez nem bukás. Ez nem probléma.

Ugyanakkor fontos, hogy reális elképzelésekkel kezdj bele a swinger létbe. Akár tetszik, akár nem, a vonzerőnk, a fellépésünk, az adottságaink alapján sajnos vagy nem sajnos, de a társadalom szépségeszménye alapján kialakított osztályokba kerülünk mindannyian, és ritka, hogy valaki egy nálánál sokkal kevésbé vonzónak tartott emberrel építsen ki kapcsolatot. Cserébe mindenki tud dolgozni és javítani a saját vonzerején, a fellépésén, az kinézetén – és feljebb léphet a “ranglétrán”.

A Photoshop világában a reklámok és a szuperhősfilmek mindannyiunk testképét – és a másokkal szembeni elvárásainkat is! – eltorzítják

Kérlek, ne érts félre: ezt nem azért írom, hogy egy egyébként felületes és rossz rendszert validáljak, hanem azért, hogy reális elvárásokkal indulj neki a swinger utazásodnak az ezek a felületes és rossz rendezőelvek mentén szerveződő világunkban. És kérlek, vedd észre, hogy a “ritkán” szót használtam a “sohasem” helyett. A társadalom által szépnek tartott embereknek mindig könnyebb lesz ismerkedni – de azoknak sem lehetetlen, akik nem ütötték meg a főnyereményt a genetikai lottón!

7. Mi lesz, ha meggondolom magam?

Bármikor tudsz nemet mondani – és bármikor tudj is nemet mondani! Szerencsés lehet, ha a pároddal kitaláltok olyan titkos szavakat, mozdulatokat amelyekkel észrevétlenül tudtok kommunikálni egymással. Például ha találkoztok egy másik párral és szeretnétek diszkréten megbeszélni, hogy a másikótok is benne van-e a swingerben, tehettek egy egyezményes jelet: ha az asztalra párhuzamosan fordítod a telefonodat, az jelenti, hogy tetszik a másik pár, ha merőlegesen, az azt, hogy nem szeretnél mélyebben belebonyolódni. Vagy ha valamelyikőtök azt mondja, fázik, az egy jel arra, hogy nem tetszik neki a helyzet.

Innentől fogva már minden csak találkonyság kérdése!

(A kép forrása)

Összefoglalás

Mindannyian félünk az olyan helyzetektől, amiket nem ismerünk, amelyekben úgy érezzük, meg kell méretnünk magunkat. A swinger azonban sokkal kevésbé megmérettetés, mint az legtöbbször tűnhet: a swinger nem egy verseny vagy egy vizsga. Mindenki abban érdekelt, hogy mindenki jól érezze magát, mindenki nagyszerű élményekkel gazdagondjon. Igen, te is.

Ne feledd, hogy a saját félelmeiden neked kell dolgoznod – és már rövid idő alatt is számottevő javulást tudsz elérni igen sok téren. De mindig rendelkezésedre áll a “nem” szócska is, amit meg kell tanulnod és nem szabad félned használni is – és ha párban kezdtek bele, ott lesz melletted a legfőbb bizalmasod is, akire mindig számíthatsz és támaszkodhatsz majd.

Lehet, hogy rengeteg kifogást tudsz még találni, hogy miért ne próbáld ki – és a te dolgod eldönteni, hogy igazán akarod-e a swingert. Ha úgy döntesz, nem, az sem probléma. Az az egyedüli probléma, ha a félelmeid tartanak vissza, és az életed végén, a halálos ágyadon fekve bánod majd meg, hogy nem voltál elég bátor. Ez valóban probléma. Ha egy nap úgy éreznéd, kihagytál valamit, amit igazán szerettél volna.

Pedig végső soron nem tapasztalni születtünk a világra?

Scroll to Top